Látogatók száma: 177548 Auguszta napja, 2024 Március 29. Péntek
 

HÍREK

„Ahol Istennek a lelke, ott van a szabadság” 2012.06.03

Alsórákos ünnepe

 

image
A múlt üzen a mának ezen a napon


„Ahol Istennek a lelke, ott van a szabadság”– ezekkel a szavakkal köszöntötte Barát István református lelkipásztor az alsórákosiakat, akik idén 164. alkalommal emlékeztek arra a napra, amikor 1848- ban, pontosan pünkösd hétfő után egy héttel, eljutott a jobbágyfelszabadítás híre a faluba.

A település akkori lelkipásztora, Petre Mózes „kicsipünkösdnek” nevezte el a napot, ma szabadság napjaként ünneplik a lélekben magukat Erdővidékhez tartozóknak valló alsórákosiak, kokárdával, ünnepi ruhába öltözve, akárcsak másutt március 15-ét.

Az ökumenikus istentiszteleten Szabó József unitárius lelkész hirdetett igét, ünnepi műsort adott elő a baróti Zathureczky és a helybeli Rákóczi kórus, a Gáspár Etelka által irányított óvodások pedig szavalatokkal, dalokkal idézték fel az 1848-as szabadságharcosok emlékét. Ezt követően Zsigmond István nyugdíjas versbe foglalva elevenítette fel az egykori eseményeket, az ünneplés a himnusz eléneklésével zárult. A helyi kultúrotthonban kiállítás nyílt.

A szabadság napja úgymond munkaszüneti nap Alsórákoson, erre az alkalomra, ha tehetik, hazaérkeznek a faluból elszármazottak is, a községvezetés a testvértelepülések küldöttségeit látja vendégül. A központban álló Bethlen kastély mellett kirakodóvásár, szórakozási lehetőségek, és az elmaradhatatlan sör, miccs várta a jelenlevőket.


<< Vissza         
Created by DirectWEB in 2010 ©