Numărul de vizitatori: 174166 Eleonóra , 2024 Februarie 21. Miercuri
 

Castelul Sükösd-Bethlen

Castelul Sükösd-Bethlen

Pe drumul dinspre Brasov spre Sighisoara, se afla localitatea Racos ce adaposteste Castelul Sukosd-Bethlen, fosta resedinta nobiliara a grofului Sukosd, construita in anul 1625.
Amplasarea strategica a asezarii Racos a favorizat construirea castelului fortificat. In ciuda aspectului de cetate ce accentua rolul sau de aparare, locuinta nobiliara a fost ridicata astfel incat sa asigure confortul si luxul specific epocii in care a fost construit.
Reprezentat al stilului renascentist prin modul in care sunt distribuite incaperile, castelul imprumuta piese decorative din arhitectura altor castele similare din vestul Europei.
Ansamblul se organizeaza in jurul unei curti interioare de forma rectangulara. Cele patru colturi ale incintei (dintre care s-au mai pastrat doar trei) sunt marcate cu turnuri circulare inalte, in care pe vremuri se aflau incaperi locuibile sau saloane fastuoase.
Pe partea vestica a ansamblului se afla parcul si terenurile cultivabile, iar pe laturile nordice si estice se aflau cladiri anexe, gradini si grajduri.
Pe bolta salonului se poate observa o stema sculptata in piatra, ce reprezin

ta familia Bethlen.
De acest castel este legat un episdod din viata unei familii domnitoare din Tara Romaneasca, in razboiul dintre turci si austrieci, de la 1664, cand Grigore Ghica se afla de partea austriecilor.
Dupa terminarea razboiului domnitorul este nevoit sa fuga in Polonia. Sotia sa, doamna Maria, este adapostita in Castelul Sokosd Bethlen pentru o perioada mai indelungata, sub ocrotirea lui Mihail Apafi. Aici da nastere fiului sau, Matei. Desi Poarta porunceste trimiterea Doamnei Maria in Constantinopol impreuna cu comorile sale, aceasta este respinsa de Mihail Apafi.
Dupa anul 1873 castelul devine proprietatea contelui Samuel Teleki, iar in 1904 atat castelul cat si domeniul sau sunt cumparate de obstea satului.
Castelul Sukosd Bethlen din Racos este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Depresiunea Brasovului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Castelul Sukosd Bethlen din Racos ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Racos         http://www.ghyka.com/_ro/arbre_ro.htm

Matei Ghica /nascut la racos 1664.

        

Created by DirectWEB in 2010 ©